Veel gestelde vragen over Hyperventilatie
Te snel of diep ademen bij weinig lichamelijke inspanning betekent echter dat het zuurstofgehalte in het bloed te hoog wordt en het koolzuurgehalte te laag wordt. Het te lage koolzuurgehalte (hypocapnie) kan klachten veroorzaken.
De klachten die hieruit voortkomen, zijn een beklemmend gevoel op de borstkas, benauwdheid, duizeligheid, ademnood, misselijkheid, flauwvallen, een dof gevoel in de handen en voeten en rondom de mond en een versnelde of onregelmatige hartslag. Het is belangrijk om te weten dat hyperventilatie – voor zover bekend – onschuldig is, maar dat de aandoening wel zeer storende en beperkende gevolgen heeft voor het leven van de patiënt.
Een aanval kan een eenmalige ervaring zijn. Natuurlijk kunnen mensen wel fors lijden door de klachten en kan de angst voor een nieuwe aanval mensen beperken in hun leven.
Er kan vermijdingsgedrag ontstaan voor bepaalde situaties, wat natuurlijk het dagelijkse bestaan beïnvloed en beperkt. Zo kunnen mensen bij voorbeeld pleinvrees ontwikkelen.
- Ademhalingsklachten
kortademigheid, beklemd gevoel op de borst, veel zuchten, snelle en/of diepe ademhaling - Hartklachten
hartkloppingen, pijn of steken op de borst, hartbonzen - Krampklachten
stijfheid van spieren, trillen en kramp van de handen, tintelingen in handen of rond de mond - Klachten van het centrale zenuwstelsel
duizeligheid, zwart worden voor de ogen, het gevoel flauw te vallen, droge mond, transpireren, koud of warm worden, hoofdpijn - Maagdarmklachten
misselijkheid, buikpijn, opgeblazen gevoel, overgeven - Algemene klachten
gespannenheid, angst, paniek, moeheid, slaapproblemen
In- en uitademen door de cassette begint zal u merken dat de aanval en klachten spoedig afnemen.
De HyperFree® moet om hygiënische redenen en de juiste werking te kunnen garanderen, na 12 maanden worden vervangen.
U kunt het ook preventief gebruiken door. Wanneer u op een moment dat het u uitkomt gedurende ongeveer 1,5 minuut door de cassette in- en uitademt, houdt u de verhouding tussen zuurstof en koolzuur in evenwicht. Aan te raden is om er ‘s ochtend mee te beginnen, daarna rond het middag uur en ook ’s avond voor u gaat slapen.